Den perfekte Birkensykkelen?

Det er mange valg å ta for å sykle Birkebeinerrittet. 27,5″ eller 29″ hjul? Hvilke dekk skal jeg velge til Birken? Fulldemper eller hardtail? Stiv gaffel eller dempergaffel foran? Hvilken girutveksling bør jeg ha til Birkebeinerrittet?

Jeg tenkte å dele med dere hvilken sykkel jeg sykler på for årets Birkebeinerritt 2017!

Jeg har valgt hardtail – Trek ProCaliber med 27.5″ hjul. Jeg er kun 162cm høy og derfor er geometrien til en 27,5″ mer passe for meg. Sykkelen blir mer leken og jeg «eier» sykkelen mer enn med 29″ hjul. I teknisk terreng har jeg faktisk blitt bedre med 27,5″ og behersker grovere terreng enn tidligere. Den flyter godt i terrenget.

Rammen er i utgangspunktet en Trek ProCaliber 9.8 hvor jeg har oppgradert med bedre hjul, demper og gir. Hjulsettet er Bontrager / DT Swiss, samme hjul som sitter på årets Trek Top Fuel 9.9. Jeg velger å sykle med dempergaffel foran da jeg har troen på at det kan være avgjørende (for å vinne) ned balletbakken og siste nedkjøringer mot mål. Dempergaffelen er Fox med lockout og veier ca 1490gram.

På ProCaliber sitter det «IsoSpeed» i bakrammen. Det er en slags «halvdemper» som flekser litt i terrenget, uten at det går ut over stivheten i tråkket. Jeg merker godt at det tar unna de små-slagene på gruveier og på gress. Mer komfortabelt enn å få alle slagene rett i ryggen.

Hvilken girutveksling sykler jeg med?

Min mekaniker Konrad på Spinn Majorstua har hjulpet meg med å sette på Sram Eagle med 36T drev foran – Bak sitter det 11-50T kassett. Med denne utvekslingen får jeg lett nok gir i motbakkene, samt tungt nok gir (tråkker opptil 50km/t) i nedoverbakkene. Jeg kunne hatt 38T drev, men utvekslingen skal holde med 36T.

Jeg sykler med Sram Quarq wattkrank, da får jeg opp watt underveis i rittet og kan styre intensiteten, eller gi mer gass? I rundbaneritt har jeg ikke tid til å se på sykkelcomputeren underveis, men i maratonritt tror jeg det er mer behov for wattkrank. Det blir mitt første maratonritt med wattkrank og tror det vil hjelpe. Gleder meg, det blir spennende å teste!

Hva med dekk?

Jeg går for lettrullende dekk, Bontrager XR0. Disse veier 410 gram (27.5″) og jeg er overrasket over hvor bra grep i terrenget dekkene gir. Jeg har testet dekkene i marka på vått underlag, gjørme og grus. Jeg kan sykle som om jeg hadde grove dekk, eneste er at de kan spinne litt i bratt motbakke på grus når jeg står og trår hardt. De ruller fantastisk bra og føler meg plutselig i bedre form. En herlig følelse!

Vekt? Rittklar sykkel m/pedaler, flaskeholder m.m.: 8,8 kg!!

Dette blir bra 😀

Masse lykke til alle dere Birkebeinere!! Ha det knallgøy over fjellet!
Vi sees!

Sykkelhilsen fra Elisabeth

 

 

Blogglistenhits

Del: