Om meg

Elisabeth Sveum

Bor på: Harestua
Fra: Gjøvik
Høyde: 162 cm
Klubb: Kloppa Offroad klubb (KORK)
Ambassadør: Merida Norge og ReSound GN
Idrett: Profesjonell terrengsyklist
Inspirasjon til hvor sykle sti: stiparti.no
Andre skills: CEO & Grafisk designer i essDesign

Jeg liker tøffe utfordringer og som ikke gir meg så lett. Jeg elsker å konkurrere og være ute i skog og mark. Idrett og det å være i bevegelse har vært en stor del av livet mitt. Da jeg var 2 år gikk jeg mitt første klubbrenn på ski, som 7-åring begynte jeg med fotball. Da jeg var 13 år startet jeg opp med mer langrennstrening og konkurranser. Jeg trodde lenge det var langrenn jeg ville satse på, men som 15-åring inspirerte pappa meg til å prøve en terrengsykkel (vi har hatt mange interne konkurranser opp igjennom årene) …da var det gjort, jeg ble hektet på sykkel med en gang. I 2022 tok jeg mitt 14. NM-gull og jakter på flere. 2024 blir rått! 

 

2009 VM-gull vintertriatlon

Det har etterhvert bare blitt mer og mer sykling, kombinert med ski om vinteren. Jeg har NM-gull som junior og senior på terrengsykkel og tre klasseseire i Birkebeinerrittet. I langrenn har jeg NM-bronse jr. stafett, flere topp 10 plasseringer i Norgescupen og vant min klasse i Birkebeinerrennet 2009. Etter hvert prøvde jeg meg også som triathlet. I vintertriathlon har jeg to VM-gull, EM-gull og sølv, VM-sølv jr., NM-gull duathlon og i 2008 vant jeg Birkebeinertrippelen totalt etter ski-sykkel-løp.

2011 WorldCup-seier!

Etter mange år med satsning på idrett både sommer og vinter bestemte jeg meg for å satse på terrengsykling, primært terreng rundbane. I 2010 syklet jeg for første gang World Cup-ritt og tok 25. plass i elite og 4. plass i U23 klassen i mitt andre WC-ritt noensinne! Det gav skikkelig mersmak og i 2011 hadde jeg en veldig god sykkelsesong som U23-rytter hvor jeg tok min første WorldCup-seier, EM-bronse og 3. plass totalt i WorldCupen i terreng rundbane.

2012 endelig senior topp 30 i WorldCup XCO

I 2012 var jeg førsteårs senior på sykkelsetet og det bød på tøff kamp i feltet. Det var hardt å sykler med de «store» jentene! Jeg tok topp 30. plasseringer i WorldCup, tok 32. plass i VM og 24. plass i EM som førsteårs senior i terreng rundbane. I tillegg tok jeg flere seire i NorgesCupen XCO.

2013 VM og EM-medaljer

I 2013 tok jeg VM-Sølv og EM-bronse i vintertriathlon. Sesongen startet veldig bra og i World Cup sprint tok jeg 9-11-14. plass. Jeg vant NorgesCup rundbane sammenlagt og det var herlig å ta hjem den gule trøya etter mange ritt igjennom sesongen. Avsluttet sesongen med etapperitt på Langkawi i Malaysia, der tok jeg en 6. plass sammenlagt.

2014 VM på hjemmebane

Sesongens store høydepunkt i 2014 var VM på hjemmebane i Hafjell/Lillehammer. Der fikk jeg full klaff på VM-sprinten og tok en 7.plass. Jeg satset mot sprint denne sesongen så det var utrolig moro å lykkes i VM. I tillegg tok jeg NM-sølv og 4. plass i Bundesliga i Tyskland og en 14. plass i WorldCup i sprint.

Hattrick NM-Gull 2015-2016-2017

I 2015 tok jeg NM-Gull i cyclocoss og gjorde mange gode ritt nasjonalt.

Sesongen 2016 ble en kjempeopptur! Jeg tok NM-Gull i terreng rundbane og 5. plass i EM-sprint. Mange gode ritt igjennom hele sesongen som resulterte i sammenlangtseier i NorgesCup maraton. Seier i Ultrabirken tok jeg også. På høsten debuterte jeg i EM med cyclocross. Utrolig hardt og tok en fin-fin 18. plass i EM CX-debuten. Tok et nytt NM-gull i cyclocross.

I 2017 gjorde jeg mange gode ritt i WorldCup. I mai åpnet jeg sesongen med 40. plass i Nove Mesto og 35. plass i Albstadt. Jeg tok også flere seire i NorgesCup rundbane på vårsesongen. Det ble et meget spennende NM rundbaneritt. Jeg var tittelforsvarer og Gunn Rita Dahle Flesjå var på start. Jeg hang på hjul lenge og i mål tok jeg NM-sølv, knappe 1,5 min bak Gunn Rita. Midtsommers vant jeg UCI World maraton series / NC-maraton Furusjøen rundt. På høstsesongen tok jeg hjem trøya sammenlagt i NorgesCup rundbane. En fantastisk sesong!

2019 første NM-Gull maraton

I sesongen 2018 tok jeg flere seire i NorgesCup rundbane, NM-sølv og 32. plass i WorldCup. Jevn og god sesong og fortsatte i 2019. For sesongen 2019 byttet jeg til ny klubb «Kloppa offroad Klubb» og jeg fortsetter som ambassadør for Trek Norge (Foss Sykler). Jeg åpnet sesongen i Spania med to UCI-ritt i februar / mars. De gikk så utrolig bra at jeg tenkte «WOW» denne sesongen blir heelt rå!». Jeg ble endelig Norgesmester i terreng maraton, 10 år etter at jeg tok min første NM-tittel i terreng rundbane. Totalt i NM tok jeg NM-gull i maraton, NM-sølv i rundbane (XCO), NM-sølv i sprint (XCE) og NM-sølv i sykkelkross. 4 medaljer i 3 forskjellige disipliner.

Seier i Cykelvasan

I tillegg vant jeg Cykelvasan, sykkelens svar på Vasaloppet. Det var stort å vinne Sveriges største maratonritt! I tillegg vant jeg flere NorgesCup-ritt, på pallen i UCI-ritt i Nederland og nærmet meg verdenseliten. Fokuset i 2019 var trene godt, ha det gøy og sykle «kortreiste» ritt som gjør at reisebelastningen blir mindre. Dette gjør at jeg kan få lagt ned bedre trening i mellom konkurransene og skape høyere nivå på sikt. Jeg fortsetter med denne taktikken i 2023!

2021

Du kan si, 2020, koronaåret! Jeg trente masse og fikk mange fine turer i Norge. Fokuset lå på å bygge en god treningsbase. Jeg tok NM-gull i rundbane og fikk maks ut av året! 

2021 & 2022

I 2021 ble jeg Verdensmester i vintertriathlon stafett sammen med Hans Christian Tungesvik. I tillegg tok jeg VM-bronse individuelt, men ble disket pga at jeg glemte å sette løpesko i en boks i skiftesonen. Utrolig bittert, men det er en deal av gamet! Sesongen 2022 startet veldig bra. Jeg tok NM gull i vintertriathlon og dette var en milepel etter mye sykdom høsten forut. VM i vintertriathlon gikk av stabelen i Andorra og her fikk jeg revansj fra 2021, jeg tok ENDELIG VM-bronse individuelt! I tillegg tok jeg og Hans Christian Tungelsvik VM-bronse i mixed stafett!

Etter mars ble første sykkelsesong spolert av korona og skader. Jeg måtte bygge meg opp igjen og tok 36. plass i VM maraton i Danmark. I tillegg toppet jeg sykkelsesongen med NM gull i sykkelkross i  november 2022! Dette var utrolig stort! 

Nå ser jeg virkelig frem til 2023! Det blir kult! 

Jeg vil takke mine samarbeidspartnere for et godt sammarbeid igjennom mange år!

Sykkelhilsen
fra Elisabeth 🙂

 

Del: